CDS Exam 2014 General Knowledge Model Questions

General Knowledge Model Questions and Answers for preparing UPSC’s Combined Defence Services [CDS] Examination on October 26, 2014.

1. Indian Navy commissioned its first advanced Light Helicopter Squadron at Kochi in November 2013. What is the name of the Helicopter?
Answer: Rudra

2. Corporation tax in India is levied on income of a company. Which one of the following does not include Corporation tax?
(a) Profit from Business
(b) Capital gain
(c) Interest on securities
(d) Sale proceed of assets
Answer: Sale proceed of assets

3. On November 8, 2013 many people died in Philippines after a super typhoon ravaged the country. What was the name of the typhoon?
Answer: Phailin

4. The University of Nalanda was set up by which Gupta ruler?
Answer: Kumaragupta I

5. Heena Sidhu, who recently won a World Cup Gold medal for India, is associated with?
Answer: Shooting

6. The only inscribed stone portrait of Emperor Ashoka has been found at:
Answer: Kanaganahali

7. Which one of the following was a temple built by the Chola Kings?
(a) Brihadiswara Temple, Tanjavur
(b) Meenakshi Temple, Madurai
(c) Srirangam Temple, Thiruchirappalli
(d) Durga Temple, Aihole
Answer: Brihadiswara Temple, Tanjavur

8. Who among the following was not associated with the activities of Theosophical Society?
(a) Madame H.P Blavatsky
(b) Mr. A.O Hume
(c) Col H.S Olcott
(d) Mrs. Annie Basant
Answer: Mr. A.O Hume

9. The Society of Jesus, whose followers were called Jesuits, was set up by?
Answer: Ignatius Loyola

10. Internal Security Academy is located at:
Answer: Mount Abu

11. Date of manufacture of food items fried in oil should be checked before buying because oils become rancid due to:
Answer: Oxidation

12. No matter how far you stand from a mirror, your image appears erect. The mirror is likely to be:
Answer: Either plane or convex

13. Veliconda group of low hills is a structural part of:
Answer: Eastern Ghats

14. Rachel Carson’s famous book ‘Silent Spring’ refers to:
Answer: The death of songbirds due to eating insects poisoned with pesticides.

15. Which method of water purification does not kill microorganism?
(a) Boiling
(b) Filtration
(c) Chlorination
(d) UV-irradiation
Answer: Filtration

Vitamins: General Knowledge Model Questions and Answers

General Knowledge Model Questions and Answers on Vitamins.

1. The Vitamins was introduced by?
Answer: Dr. Casmir Funk

2. What is Hyper Vitaminosis?
Answer: Having excess of Vitamins

3. What is Hypovitaminosis?
Answer: Having low level of Vitamins.

4. Fat soluble Vitamins are?
Answer: A, D, E, K

5. Water soluble Vitamins are?
Answer: B, C

6. Goat milk is a rich source of?
Answer: Vitamin A (Retinol)

7. Vegetables is a rich source of?
Answer: Vitamin A

8. Which Vitamin is essential for Vision?
Answer: Vitamin A

9. Visual pigments such as rhodopsin of rod cells are synthesized from?
Answer: Vitamin A

10. Antixerophthalmic Vitamin?
Answer: Vitamin A

11. Unpolished rice is the richest sources of?
Answer: Vitamin B (Thiamine)

12. Antiberiberi Vitamin?
Answer: Thiamine

13. Antineuritic Vitamin?
Answer: Thiamine

14. Deficiency diseases of Vitamin B?
Answer: Beriberi

15. If Milk is exposed to sunlight for a long time which Vitamin will lose?
Answer: Vitamin B2

16. Deficiency of Niacin (B3) causes?
Answer: Pellagra

17. The word ‘pellagra’ means?
Answer: Rough Skin

18. The Vitamin essential for the formation and maturation of red blood cell?
Answer: B9

19. Cobalt containing Vitamin?
Answer: B12 (Cobalamin)

20. Sunshine Vitamin?
Answer: Vitamin D

21. The Vitamin which cannot be had from any vegetables?
Answer: Vitamin D

22. Antirachitic Vitamin?
Answer: Vitamin D

23. Vitamin essential for the absorption of calcium and phosphorus?
Answer: Vitamin D

24. Vitamin which is used as hormone?
Answer: Vitamin E

25. Which is Antisterility Vitamin?
Answer: Vitamin E

SBI PO Exam 2014 Computer Awareness MCQ

Computer Awareness Multiple Choice Model Questions and Answers for preparing State Bank of India Probationary Officer [SBI PO] Examination.

PART-3

1. The Decimal equivalent of (1110011)2 is
(a) 64
(b) 100
(c) 164
(d) 115
(e) 215

2. CPU stands for
(a) Central Processing Unit
(b) Control Processing Unit
(c) Control Programming Unit
(d) Central Programming Unit
(e) Computer Processing Unit

3. RAM is
(a) Read Access Memory
(b) Random Access Memory
(c) Read Address Memory
(d) Random Address Memory
(e) None of the above

4. LAN stands for
(a) Local Address Network
(b) Local Area Network
(c) Logical Area Network
(d) Logical Address Network
(e) None of the above

5. The unit that decodes Data and present to the user is
(a) Output unit
(b) Memory unit
(c) Control unit
(d) Arithmetic and Logical unit
(e) Central Processing Unit

6. Which of the following is a part of CPU?
(a) Monitor
(b) Keyboard
(c) Control unit
(d) Mouse
(e) Joystick

7. ………….. is not an example of Operating System?
(a) Windows
(b) Dos
(c) Linux
(d) Pascal
(e) Unix

8. Which of the following converts an entire program into Machine Language at one time?
(a) Compiler
(b) Interpreter
(c) Translator
(d) CPU
(e) All of the above

9. The key combination for opening Windows XP Task Manager is
(a) Ctrl+Shif+Del
(b) Ctrl+Alt+Del
(c) Ctrl+Alt+Enter
(d) Alt+F1
(e) Ctrl+Alt+X

10. The DOS command for deleting a file is
(a) Del
(b) Erase
(c) Cut
(d) Both (1) and (2)
(e) None of the above

11. A ………….. is a computer that gives some kind of service to other computer in the network
(a) Client
(b) Node
(c) Server
(d) Workstation
(e) Terminal

12. In the options given below, which one is not a goal of computer network?
(a) Resource sharing
(b) Protection of PC from virus
(c) Access to Remote database
(d) Video conferencing
(e) Email

13. The official protocol used on the internet is ……………..
(a) ISO/OSI
(b) TCP/IP
(c) IEEE 802.3
(d) CSMA/CD
(e) X-25 Digital

14. ………. is a program in the users side that is used to search for and display documents in the World Wide Web
(a) Website
(b) Web Address
(c) Web Server
(d) Web Browser
(e) Web Page

15. HTTP is the abbreviation of
(a) Hyper Text Transfer Protocol
(b) Hyper Text Transmission Protocol
(c) Hyper Text Technical Parameters
(d) Hyper Text Technology Progression
(e) None of the above

Answers
1. d 2. a 3. b 4. b 5. a
6. c 7. d 8. a 9. b 10. d
11. c 12. b 13. b 14. d 15. b

Read SBI PO Exam Computer Awareness Model Questions PART-1 & PART-2 here.


Followers



© 2013 | All Rights Reserved.