Agriculture in India Related GK Questions

GK Questions and answers on Agriculture in India


1. Agriculture and allied sectors accounted for what percentage of total workforce of India?
Answer: 50 Percentage

2. India ranks …….. in worldwide farm output?
Answer: Second

3. Agriculture and allied sectors like forestry and fisheries accounts for …………. % of the GDP?
Answer: 16%

4. Who is known as ‘The Father of Green Revolution’?
Answer: Norman Borlaug

5. Who was the first to use the term ‘Green Revolution’ in 1968?
Answer: William Gaud

6. Where is the headquarters of the International Rice Research Institute (IRRI)?
Answer: Los Banos

7. Which rice variety developed by the IRRI was dubbed ‘Miracle Rice’?
Answer: IR-8

8. Who is known as ‘The Father of Indian Green Revolution’?
Answer: M.S Swaminathan

9. Who was the first Indian to become the Director General of the IRRI?
Answer: M.S Swaminathan

10. Which Indian state was selected first for the implementation of Green Revolution?
Answer: Punjab

11. Which are the major Kharif crops?
Answer: Paddy, Millet, Maize, Sugarcane and Soybean

12. The Agricultural crops sown in winter and harvested in the summer are known as:
Answer: Rabi crops


13. Which are the major Rabi crops?
Answer: Wheat, Barley, Gram, Mustard and Linseed

14. Kharif crops are sown in the …………. Season?
Answer: Monsoon

15. ‘Yellow Revolution’ aimed at the increase of the production of ……………
Answer: Oil seeds

16. White Revolution was associated with ……………….
Answer: Milk production

17. What was the name given to the efforts to increase the production of eggs and poultry?
Answer: Silver Revolution

18. With which agriculture sector was the ‘Silver Fibre Revolution’ associated?
Answer: Cotton Production

19. ‘Round Revolution’ was the name given to the efforts to increase the production of …………….?
Answer: Potato

20. The effort to increase the production of meat and tomato was given the name ……………?
Answer: Red Revolution

21. ‘Pink Revolution’ was associated with …………….?
Answer: Pharmaceuticals

22. What was the name given to the efforts to increase the production of fertilizers?
Answer: Grey Revolution

23. Golden Fibre Revolution was was associated with the production of ………….?
Answer: Jute

24. The name given to the efforts to increase the production of honey was …………….?
Answer: Golden Revolution

Followers



© 2013 | All Rights Reserved.