Constitution of India | general knowledge questions

General knowledge questions and answers related to Indian Constitution.


1. As per the provisions of the Constitution of India the number of members of Rajya Sabha is limited as:
Answer: 250

2. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constitution?
Answer: BR Ambedkar

3. The idea of post of Vice president in India has been copied from:
Answer: USA

4. The idea of Fundamental duties in India has been copied from:
Answer: Former USSR

5. The method of election of president in India has been copied from:
Answer: Ireland

6. The provisions regarding trade and commerce in India has been copied from:
Answer: Australia

7. The procedure of election of members to the upper house in India has been copied form:
Answer: South Africa

8. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Abolition of titles’?
Answer: 18

9. Which article of the Constitution of India is related to the protection of certain rights regarding freedom of speech?
Answer: 19

10. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Protection in respect of convict of offenders’?
Answer: 20

11. Which Article of the constitution of India is related to ‘Protection of life and personal liberty’?
Answer: 21

12. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Protection against arrest and detention in certain cases’?
Answer: 22

13. The number of fundamental duties in the Indian Constitution:
Answer: 11

14. In which Article of the Constitution of India related to Fundamental Duties are mentioned?
Answer: 51A

Followers



© 2013 | All Rights Reserved.