General knowledge questions about Indian state: Maharashtra

Maharashtra General knowledge Questions for preparing all competitive examinations of UPSC, PSC, Bank Exams, Quiz, IBPS, Bank Clerk, RRB and Postal Assistant.


1. When was Maharashtra formed?
Answer: 1 May 1960

2. Where is the capital of Maharashtra?
Answer: Mumbai

3. Which is the official language of Maharashtra?
Answer: Marathi

4. Former Indian President Smt Pratibha Patil born in:
Answer: Maharashtra

5. Who is the present Chief Minister of Maharashtra?
Answer: Prithviraj Chavan

6. Who was the first Chief Minister of Maharashtra?
Answer: Yashwantrao Chavan

7. Who remains as the longest serving Chief Minister of Maharashtra?
Answer: Vasantrao Naik

8. Which city is known as the financial capital of India?
Answer: Mumbai in Maharashtra

9. Which is the official state tree of Maharashtra?
Answer: Mango

10. Which is the state bird of Maharashtra?
Answer: Green Pigeon

11. Thamasha is the folk dance of which state?
Answer: Maharashtra

12. How many districts are there in Maharashtra?
Answer: Maharashtra has 35 districts.

Followers



© 2013 | All Rights Reserved.