gk Questions India

1. The largest state of India:
Answer: Madhya Pradesh

2. The city known as the Manchester of India?
Answer: Ludhiana

3. The founder of Shantiniketan?
Answer: Rabindranath Tagore

4. The first president of Indian National Congress:
Answer: W.C. Banerjee

5. Who is known as the 'Missile man of India'?
Answer: Dr. A.P.J. Abdul Kalam

6. Kerala State was formed in:
Answer: Nov. 1, 1956

7. “By gaining independence we have lost our power to blame the British. If anything goes wrong, we are responsible now.” These are the words of:
Answer: Dr. Rajendra Prasad

8. Ajanta and Ellora caves are in:
Answer: Maharashtra

9. Classical dance form Kathkali comes from the state of:
Answer: Kerala

10. The first woman who received Bharat Ratna:
Answer: Indira Gandhi


11. ‘Discovery of India’ written by?
Answer: Jawaharlal Nehru

12. The state in India which is the largest producer of coffee:
Answer: Karnataka

13. The state which is the largest producer of tea in India:
Answer: Assam

14. The Leader who is known as the ‘Grand Old Man of India’?
Answer: Dadabhai Naoroji

15. In which year the Indian National Congress was formed?
Answer: 1885

16. The first Viceroy of British India:
Answer: Lord Canning

17. ‘Bombay Chronicle’ was started by:
Answer: Pheroz Shah Mehta

18. The first news paper in India ‘Bengal Gazette’ was started by:
Answer: James Hickey

19. Who was the governor general when the first railway line was established between Bombay and Thane?
Answer: Dalhousie

20. Name the Governor General who is called the ‘Maker of Modern India’:
Answer: Dalhousie

Followers



© 2013 | All Rights Reserved.