Indian Railway GK Questions 2013

1. Who is the Present Railway minister of India?
Answer: C. P. Joshi

2. India's first train ran between:
Answer: Bombay and Thane

3. Where did India's first metro rail start?
Answer: Kolkata

4. Who invented the railway engine?
Answer: George Stephenson

5. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways?
Answer: Bangalore

6. When was the first train started in India?
Answer: 1853

7. How many training institutions of Railways are in India?
Answer: Five

8. The railway station situated in the extreme south?
Answer: Kanyakumari

9. When was the nationalization of Indian Railways done?
Answer: 1950

10. Who is known as the Father of Indian Railway?
Answer: Lord Dalhousie

11. Which is the longest running train in India?
Answer: Vivek Express. It runs from Dibrugarh in upper Assam to Kanyakumari at the southern tip of Tamil Nadu.

12. Where is India’s first railway station?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus railway station in Mumbai.

13. The world's longest railway platform is in India. Where is it?
Answer: Kharagpur

14. Which is the Indian state that have no Railway line?
Answer: Meghalaya

Followers



© 2013 | All Rights Reserved.