GK Questions for SSC Exam

General Knowledge - gk Questions and answers for all SSC, PSC and Other Examinations.


1. The Chrysanthemum Throne is the throne of the Emperor of ........?
Answer: Japan

2. Which spiritual leader’s throne is the Lion Throne?
Answer: Dalai Lama

3. Which world famous throne was decorated by the Kuh-i-Nur diamond?
Answer: Takht-e Tavus (The Peacock Throne)

4. Who is the longest served Pope of the Roman Catholics?
Answer: Pius IX

5. Which religion’s holiest day of the year is known as ‘Yom Kippur’?
Answer: Judaism

6. Which is the oldest poem in the English language?
Answer: Ans. Beowulf

7. Which country owns the maximum number of nuclear war heads?
Answer: Russia

8. The highest military honour in the United Kingdom is known as ........?
Answer: Victoria Cross

9. Which country issued the largest coin in the world?
Answer: Sweden

10. The first cheque was issued on 22 April 1659 in .........?
Answer: London


11. Who was the first to invent the credit cards?
Answer: Frank X McNamara (USA)

12. Which bank was the operators of the world’s first ATM, began operation on 27 June 1967 at London?
Answer: Barclays Bank

13. Which is the only gem of the world made of a single element?
Answer: Diamond

14. Name the volcanic rock best known for sometimes containing diamonds?
Answer: Kimberlite

15. Which element is used to coat the photocopying drum of Xerox machine?
Answer: Selenium

16. Which acid is present in coals?
Answer: Phosphoric Acid

17. Which Indian River’s name in Sanskrit literally means ‘The Giver of Pleasure’?
Answer: Narmada

18. Which optical filter glass allows ultraviolet & infrared light to pass through while blocking most visible light?
Answer: Wood’s Glass

19. Which is the world’s largest land carnivore?
Answer: Polar Bear

20. Which species of hibiscus is extensively used in paper making?
Answer: Kenaf

21. Which is the easternmost country of the world?
Answer: Kiribati

22. Who is the author of ‘Himalayan Blunder’?
Answer: Brig. J P Dalvi

23. Name the Pakistani economist who was behind the preparation of the first Human Development Report Published by UNDP?
Answer: Mahbub-ul-Huq

24. Who did the first scientific attempt to calculate the national income of India in 1931-32?
Answer: Dr. VK Rao


Followers



© 2013 | All Rights Reserved.