Computer GK Questions

Computer General Knowledge Questions and answers for preparing all competitive Examinations.


1. What type of devices are computer speakers and headphones?
Answer: Output device

2. Who discovered Unix operating system?
Answer: Dennis Ritchie

3. The .......... of system includes the programs and instructions?
(a) Icon
(b) Hardware
(c) Software
(d) Information
Answer: Software

4. What is the full form of USB?
Answer: Universal Serial Bus

5. What is the full form of WWW?
Answer: World Wide Web

6. Who invented computer mouse?
Answer: Douglas Engelbart

7. Who invented QWERTY type Keyboard?
Answer: Christopher Sholes

8. Who invented Compact Disc (CD)?
Answer: James Russell

9. Who is known as the Father of Internet?
Answer: Vint Cerf

10. Who is known as the Father of World Wide Web?
Answer: Tim Berners Lee


11. Who invented Integrated Circuit (IC) chips?
Answer: Jack Kilby and Robert Noyce

12. Which is the Super Computer developed by India?
Answer: Param

13. Conversion of computer generated result into human acceptable form is a function of:
Answer: Output interface

14. Which type of files having the extensions .jpg, .png, .gif etc?
Answer: Image files

15. What is the full form of pdf?
Answer: Portable Document Format

16. Which of the following is a Web Browser?
(a) Unix
(b) Linux
(c) Fire fox
(d) Android
Answer: Fire fox

17. The exponent of Hotmail?
Answer: Sabeer Bhatia

18. A device that connects to a computer network without the use of cables is said to be:
Answer: Wireless

19. Which one of the following is a standard code used to exchange information among data processing and communication system?
(a) ANSI
(b) ASCII
(c) ACM
(d) APL
Answer: ASCII

20. What is the full form of ASCII?
Answer: American Standard Code for Information Interchange

Followers



© 2013 | All Rights Reserved.