General knowledge questions and answers 2013

General Science questions and answers for preparing PSC | UPSC | SSC | Civil Services | Railway Recruitment | Bank and Other Competitive Examinations.


1. The individual polymer unit of cotton is:
Answer: Cellulose

2. The fibre that is obtained by chemical treatment of wood pulp is:
Answer: Rayon or artificial silk

3. Which synthetic fibre used coal, water and air as its raw materials?
Answer: Nylon

4. Parachutes and ropes for rock climbing are made out of the artificial fibre called .........
Answer: Nylon

5. What is polycot?
Answer: Mixture of polyester and cotton

6. Which polymer form is used widely for making bottles, utensils and films?
Answer: PET (polyethylene Terephthalate)

7. Plastics which get deformed easily on heating and can be bent are known as .........
Answer: Thermoplastics

8. Once moulded, some plastics cannot be softened by heating. Such plastics are termed as .........
Answer: Thermosetting plastics

9. Bakelite and Melamine are examples of ......... plastic.
Answer: Thermosetting plastic

10. The thermosetting plastic used for making floor tiles is .........
Answer: Melamine


11. Which is the plastic used for making nonstick coating on cookware?
Answer: Teflon

12. Uniforms of fireman have been coated with a plastic so as to make them flame resistant. Which is the plastic form?
Answer: Melamine

13. What is the “4R” principle associated with the sustainable use of plastics?
Answer: Reduce, Reuse, Recycle and Remove

14. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets are called .........
Answer: Malleability

15. What is ductility?
Answer: Ability of metals to be drawn into wires

16. Which are the common metals those can be cut into pieces with a knife?
Answer: Sodium and Potassium

17. Why is the metal Sodium stored in kerosene?
Answer: Because it reacts vigorously with oxygen and water

18. Which non-metal, that catches fire if exposed to air, is kept under water?
Answer: Phosphorus

19. Which element is the main constituent of coal?
Answer: Carbon

20. The slow process of conversion of dead vegetation into coal is called .........
Answer: Carbonisation


Followers



© 2013 | All Rights Reserved.