Current Affairs General Knowledge Questions January 2014

Current Affairs General Knowledge [GK] Questions and Answers January 2014.


1. Which rail tunnel connecting the European and Asian parts of Turkey has recently been opened?
Answer: Marmaray Tunnel. It is the deepest Undersea Immersed Tube Tunnel ever built.

2. Which Indian won the election to the United Nations Board of Auditors?
Answer: Sashi Kant Sharma, He is presently the Comptroller and Auditor General of India.

3. Which Indian has been crowned ‘Miss Asia Pacific World 2013’?
Answer: Srishti Rana

4. Who is appointed as India’s next ambassador to Russia?
Answer: P.S Raghavan

5. Who became the third cricketer in the world to score a double century in one day internationals?
Answer: Rohit Sharma.

6. Who was selected for this year’s Ezhuthachan Puraskaram?
Answer: M.K Sanu

7. Who is the currently ranked No.1 batsman in One Day Internationals?
Answer: Virat Kohli

8. National Education Day was observed on:
Answer: November 11, It is the birthday of Maulana Abul Kalam Azad, independent India’s first Union Minister for Education.

9. India will host Men’s Hockey World Cup in:
Answer: 2018

10. Who won Miss Universe 2013 title?
Answer: Gabriela Isler (Venezuela)

11. The new sign language translator developed by Microsoft that converts signs into spoken and written language and vice versa?
Answer: KINECT

12. The aircraft carrier which was commissioned into the Indian Navy after refurbishment and upgradation in Russia?
Answer: INS Vikramaditya


13. Who was sworn in as the new president of the Maldives?
Answer: Abdulla Yameen.

14. National Press Day was observed on:
Answer: November 16.

15. Which country is to host the next Commonwealth summit in 2015?
Answer: Malta

16. Who were named the World Athletes of the Year for 2013 by the International Athletic Foundation?
Answer: Usain Bolt and Shelly-Ann Fraser Pryce (Both from Jamaica)

17. Who have recently been selected for Bharat Ratna, nation’s highest civilian honour?
Answer: Prof. CNR Rao and Sachin Tendulkar

18. Who won the FIDE World Chess Championship 2013?
Answer: Magnus Carlsen (Norway)

19. The naval variant of the surface to surface Prithvi missile, successfully test fired on November 23?
Answer: Dhanush

20. Which Indian became the joint fastest with Vivian Richards to reach 5000 One Day International runs?
Answer: Virat Kohli

21. Who is the new Chairman of the Law Commission of India?
Answer: Justice (Rtd.) Ajit Prakash Shah

22. Where was the first branch of the Bharatiya Mahila Bank inaugurated?
Answer: Mumbai

23. Universal Children’s Day was celebrated on:
Answer: November 20

24. …………… was named as the ‘Word of the Year 2013’ by the Oxford English Dictionary?
Answer: Selfie

25. Who is the new chief of the Pakistan Army?
Answer: Gen. Raheel Sharif

26. Who won the Men’s Golf World Cup 2013?
Answer: Jason Day (Australia)

27. Where was India’s first synthetic rubber plant opened?
Answer: Panipat (Haryana)

28. Which city has been selected to host the World Trade Fair 2020 (Expo 2020)?
Answer: Dubai

29. What is the name given to the World’s first noiseless and emission free helicopter, which had its first successful test flight in Germany?
Answer: Volocopter

30. Human Rights Day was observed on:
Answer: December 10


Followers



© 2013 | All Rights Reserved.